YAŞAYAN MİRAS VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

V. Altın Eller Geleneksel Türk El Sanatları Ve Yerel Tatlar Festivali

Geleneksel El sanatları Festivalleri, Türkiye’de geleneksel el sanatlarının üretimi yoluyla geçimlerini sağlayan ustaların, el sanatı ürünlerinin tanıtımından yola çıkılarak maddi yönden desteklenmesi için zemin hazırlanması, yapmış oldukları çalışmaların devamı teşvik edilerek gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla Bakanlığımız Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğünce 2005 yılında başlatılmıştır. İlk olarak İstanbul, İzmir ve Antalya’da yapılan ve gelenekselleştirilmeye çalışılan Geleneksel El Sanatları Festivalinin beşincisi Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü teknik desteği ile İstanbul Beyoğlu Belediye Başkanlığınca 27 Ağustos–6 Eylül 2007 tarihleri arasında İstanbul Taksim Gezi Parkı’nda gerçekleştirilecektir. Festivalin resmi açılışı 28 Ağustos 2007 tarihinde saat 19.30’da yapılacaktır.

Festivalde ahşap işçiliği, bakırcılık, geleneksel giysili bebek yapımcılığı, cam işçiliği, çömlekçilik, dokumacılık, gümüş işleri, işlemecilik, sedefkârlık, dericilik, seramik/çini işçiliği, tezhip, hat, yazma baskı, keçecilik gibi geleneksel Türk el sanatları uygulamalı olarak sergilenecek ve Türk mutfağından geleneksel tatlar tanıtılmaya çalışılacaktır.

Ayrıca söz konusu festivalde Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü ve Bakanlığımız Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü işbirliğinde “El Sanatları ve Sanatkârlarını Destekleme Projesi” ile yürütülen “Çomakdağ Geleneksel Giysili Bebek Yapımı Projesi” kapsamında üretilen Çomakdağ Bebeklerinin tanıtımı ile birlikte Ankara Olgunlaşma Enstitüsü’nün Mevlana’nın 800. Doğum Yıl dönümü nedeniyle hazırladığı “Mevlana” temalı “Can-a Şifa” isimli defilesi halka sunulacaktır.

Festivale Ankara, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Bayburt, Bilecik, Bitlis, Bursa, Çanakkale, Denizli, Edirne, Erzurum, Erzincan, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Kars, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kilis, Kütahya, Mardin, Muğla, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Uşak ve Zonguldak olmak üzere 33 ilden 73 usta ile Türk mutfağını tanıtmak için 7 geleneksel gıda üreticisi katılacaktır.