YAŞAYAN MİRAS VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

MEVLÂNÂ CELÂLEDDÎN-İ RÛMÎ 800. Doğum Yıldönümü Kutlamaları 6-7-8-9 Mayıs 2007 MISIR/KAHİRE


BASIN BÜLTENİ
UNESCO’nun iştirakiyle 2007 yılı
MEVLÂNÂ CELÂLEDDÎN-İ RÛMÎ 800. Doğum Yıldönümü Kutlamaları
6-7-8-9 Mayıs 2007 MISIR/Kahire

UNESCO’nun 3-21 Ekim 2005 tarihleri arasında Paris’te gerçekleştirdiği 33. Genel Konferansı’nda, 2007 Yılında Kutlamalarına İştirak Edeceği Yıldönümleri Listesi’nde resmi olarak ilân ettiği “Mevlânâ Celâleddîn Rûmî’nin 800. Doğum Yıldönümü” T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca dünya ölçeğinde çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.
İnsanlığın ortak kültürel mirasının temel yapıtaşlarından biri olan Mevlânâ Celâleddîn Rûmî’nin 800. Doğum Yıldönümü Kutlamaları kapsamında T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca 2007 yılı içinde gerçekleştirilecek etkinlikleri vesilesiyle Türkiye esasen “Mevlânâ” ortak paydasında Medeniyetler İttifakının geliştirilmesinde önemli bir misyon üstlenmiştir.
Bu çerçevede “Mevlânâ’nın 800. Doğum Yıldönümü” T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca dünya ölçeğinde 5 kıtada birçok şehirde planlanan etkinliklerle 2007 yılı boyunca kutlanacaktır. Mevlânâ’nın 800. Doğum Yıldönümü Kutlama etkinliklerinin üçüncüsü Mevlânâ ve Mevlevilikle ilgili zengin bir geleneğin mirasçısı olan Kahire’de gerçekleştirilmiştir. 4 gün süren etkinliklerin açılışı Kahire Opera Evinde yapılmış olup etkinlikler için Türkiye’den Kültür ve Turizm Müsteşar Yardımcısı Hikmet Kaçdıoğlu başkanlığında iştirak eden 71 kişilik heyet İstanbul Tarihi Türk Müziği Sanatçıları, Mehter Takımı ve Turizm Bakanlığı yetkililerinin yanı sıra öğretim üyeleri, edebiyat ve sanat adamları ve basın mensuplarından oluşmaktaydı.
T.C. Kahire Büyükelçiliği ve Kahire üst düzey yetkilileri, bilim-edebiyat-sanat-fikir ve kanaat önderlerinin davetli olduğu etkinlikler programı 6 Mayıs 2007 tarihinde Kahire Opera Evinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcılarından Hikmet KAÇDIOĞLU ’nun yaptığı açılış konuşmasıyla başlamıştır. Açılışın ardından Türk Tasavvuf Müziği eşliğinde İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğunca UNESCO tarafından “İnsanlığın Sözlü ve Somut Olmayan Kültürel Mirası Başyapıtları” listesinde de yer alan Semâ Gösterisi Mevlevî Müziği eşliğinde icra edilmiş ve bu etkinliği Mehter Takımı konseri takip etmiştir. Resepsiyonla sonlanan gecede davetlilere Mevlânâ ve Türkiye tanıtımına ilişkin yazılı ve görsel hediyeler dağıtılmıştır.

Kutlamaların ikinci gününde Sungur Sadi Medresesi Semahanesi’nde Ahmet Özhan Konseri ve Sema Ayini icra edilmiştir.
Kutlamaların üçüncü günü İskenderiye Opera Evi Seyit Derviş Tiyatrosu’nda Ahmet Özhan’ın Türk Tasavvuf Müziği Konseri ile başlamış İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu tarafından Mevlevi Müziği eşliğinde Sema Ayini ve Mehter Takımı Konseri ile devam etmiştir. Gecenin sonunda Tiyatro Bahçesi’nde bir resepsiyon verilmiştir.
Kutlamaların son günü Kahire Amerikan Üniversitesi’nde Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezinden Dr. Semih CEYHAN tarafından verilen “Mevlana ve Tasavvuf Felsefesi” konulu konferansın ve sonrasında Türkçe, İngilizce ve Arapça olarak okunan Mevlana şiirlerinin yer aldığı “Rûmî Şiir ve Müzik Gecesi” düzenlenmiştir.

Fotoğraf Galerisi